top of page

De zorgmedewerker van de toekomst

Studenten aan het Gezondheidszorg College van ROC Midden-Nederland kunnen sinds begin 2019 uitgebreid hun kennis verrijken over de nieuwste snufjes, de innovatiefste technieken en de beste instrumenten op zorggebied. Minister Hugo de Jonge opende daar op 14 januari de Future Care Labs. In deze vernieuwende ‘zorglaboratoria’ worden de zorg en het onderwijs zo goed mogelijk voorbereid op de zorg van de toekomst.


Patrick Nohl en Marjolein Vulpen van Future Care Labs

Angst voor het onbekende


Patrick Nohl, Marjolein Vulpen en Gerie Haartman hebben een jaar lang gewerkt aan het vernieuwende onderwijsconcept, waarin de krachten van hun zorg-, techniek- en ICT-opleidingen zijn gebundeld om als opleiding te kunnen inspelen op de toenemende innovatievraag. “Er is veel zorgtechnologie beschikbaar, maar toch blijft er veel in de kast staan”, vertelt Marjolein Vulpen. “Wij hebben het gevoel dat dat komt door vrees, door angst voor het onbekende. Ik heb toch niet voor apparaten gekozen, maar voor mensen? horen wij studenten wel eens zeggen.”


Techniek hoort erbij, dat is geen vraag meer!

Volgens haar collega Patrick Nohl wordt techniek steeds belangrijker in de zorg: “Wij willen dat techniek een wezenlijk onderdeel is van de zorgopleidingen. Techniek hoort erbij, dat is geen vraag meer. Het neemt gewoon tijd uit handen. Wij willen bereiken dat mensen er de voordelen van inzien.”


Om ervoor te zorgen dat technologie makkelijker en beter wordt geïmplementeerd in zorginstellingen, zijn studenten volgens Patrick onmisbaar. “Door hun kennis op het gebied van zorgtechnologie te vergroten, zullen zij ook met andere ogen naar hun toekomstige werkgever gaan kijken. Zij kunnen organisaties verder op weg helpen!”



Het Mobiele Zorglab


Hoe bereiden we studenten van nu beter voor op de toekomst in de zorg? Hoe zorgen we ervoor dat de zorg een aantrekkelijkere plek is om in te werken? Kunnen we een betere aansluiting faciliteren tussen ICT, zorgtechnologie en de zorg zoals die nu is? Met die uitdagingen zijn ze bij Future Care Labs aan de slag gegaan. Eén van de middelen die ze gebruiken, is het ‘Mobiele Zorglab’. Zorgprofessionals kunnen in deze tot experience omgebouwde zeecontainer kennismaken met zorgtechnologie. “We hopen dat zorgmedewerkers nieuwsgierig worden door de experience die ze doorlopen”, vertelt Marjolein. "Ze gaan met elkaar in gesprek over de zorg van nu en die van de toekomst."


Als wij willen wij dat onze studenten een goede opleiding krijgen, is het belangrijk dat ze terechtkomen op een werkplek waar ook zorgtechnologie wordt omarmd.

Waarom investeert een onderwijsinstelling in een experience bedoeld voor mensen die al lang en breed van school zijn? Marjolein: “Mensen die meer dan vijf jaar geleden zijn afgestudeerd, zijn niet geschoold in het omgaan met zorgtechnologie. Wij leiden voor een groot deel op in de praktijk. Als wij willen wij dat onze studenten een goede opleiding krijgen, dan is het belangrijk dat ze terechtkomen op een werkplek waar ook zorgtechnologie wordt omarmd. Onze studenten zijn de toekomstige zorgprofessionals. Het is soms een beetje pionieren. Kijken hoe je dit met z’n allen kunt bereiken.”


Warme zorg door tijdsbesparing


Studenten stonden bij de opening van Future Care Labs al om 7 uur ‘s ochtends voor de deur te trappelen. Het enthousiasme is er, maar toch is er nog een lange weg te gaan. Marjolein: “We hebben onze studenten eens de vraag gesteld: als jij later oud bent en zorg nodig hebt, wat kies je dan? Een zorgrobot die je zelf kunt bedienen? Of wacht je liever op de thuiszorg? Ik denk dat tachtig procent toch nog koos voor de thuiszorg. Het beeld dat we volgens mij van technologie hebben, is dat het kil is in plaats van dat het je helpt de regie terug te krijgen op je eigen leven.”


Als jij later oud bent en zorg nodig hebt, wat kies je dan?

Technologie is volgens Marjolein vaak persoonlijker dan zorg. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan metingen die je zelf kunt uitvoeren in plaats van dat je om de drie maanden naar het ziekenhuis moet gaan. Daardoor kun je meer maatwerk leveren. Maar ook: als je een zorgrobot kunt bedienen, heb je je eigen lijf voor jezelf. Dan blijft er tijd over voor menselijk contact en warme zorg. Wat er nog valt te leren is dat techniek een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de zorg. Daar draait een belangrijk deel van onze lessen om.”


Samenwerken met producenten en de praktijk


Binnen en buiten de muren van het Gezondheidszorgcollege wordt enthousiast gereageerd op de Future Care Labs. “Wij werken veel samen met zorgorganisaties in de buurt”, vertelt Patrick. “De deuren staan overal open.” Hij moedigt ontwikkelaars van zorgtechnologie aan om ook gebruik te maken van de mogelijkheden binnen Future Care Labs. “Het zou te gek zijn als ontwikkelaars hun nieuwe producten bij ons komen testen. Hier lopen 500 nieuwe zorgprofessionals rond. Je krijgt meteen feedback op je product.”


Ook Marjolein denkt dat productontwikkelaars nog meer zouden kunnen doen met het zorgonderwijs. “Maak een lesprogramma bij je product. Deel het met alle ROC’s. Want dat zijn je toekomstige klanten. Als jij je verhaal vertelt aan één klas, bereik je vervolgens in één klap dertig zorgorganisaties.”


10 miljoen geluksmomenten


Waarom heeft ROC Midden-Nederland zich aangesloten bij Active Cues’ missie om dagelijks 10 miljoen geluksmomenten naar de zorg te brengen door inzet van technologie? “Technologie kan dingen bereiken die mensen niet kunnen”, denkt Patrick. “Omdat technologie geen waarde hecht aan jou als persoon. Een robotkat reageert op wat jij doet maar verwacht niets van je. Daardoor heeft zo’n instrument misschien meer geduld. Meer rust. Voor mij is techniek geen apparaat maar een middel om betere zorg te kunnen bieden.”


Marjolein heeft een droom: “Ik zou het echt waanzinnig vinden als teams ons Mobiele Zorglab doorlopen en ons vervolgens bellen met de boodschap dat ze in hun zorginstelling met zorgtechnologie aan de slag willen. Ik hoop dat het thema steeds meer gaat leven. Ik denk dat je als zorgprofessional meer kan betekenen als je technologie gericht weet in te zetten. Daar word je een allround professional van en je kunt nog meer geluksmomenten stimuleren.”


Wil je meer weten over ROC Midden-Nederland en Future Care Labs? Neem een kijkje op hun website.

Kennismaken met het Mobiele Zorglab kan ook! Maak een boeking of bekijk meer informatie.

bottom of page