top of page

Secretaris-generaal Erik Gerritsen (VWS): "Deze foto's zeggen meer dan duizend woorden."

Bijgewerkt op: 24 jan. 2019


Op maandag 21 januari opende secretaris-generaal Erik Gerritsen van het Ministerie van VWS in het kader van de e-healthweek 2019 een fototentoonstelling die de waardevolle rol van technologie in de zorg in beeld brengt. Centraal in de expositie staat de band tussen begeleider en cliënt. “Wij politici hebben daar altijd heel veel woorden voor nodig, maar deze foto’s zeggen meer dan duizend woorden.”


Esther (Ipse de Bruggen), Mathijs Konings (Active Cues) en Erik Gerritsen (ministerie van VWS) openen de fototentoonstelling

De foto-expositie was het startschot van de campagne ‘De kracht van innovatie’. Met deze campagne wil initiatiefnemer Active Cues, de makers van de Tovertafel, een community oprichten van partners uit de zorg, het onderwijs en met andere ontwikkelaars van zorgtechnologie die ervan zijn overtuigd dat technologie kan en moet bijdragen aan het creëren van geluksmomenten in de zorg.


Technologie voor warme zorg


“Deze prachtige expositie brengt in beeld wat technologie kan betekenen om de zorg nog beter en mooier te maken”, zei Erik Gerritsen in zijn openingswoord. “Veel mensen denken dat technologie koud en kil is. Maar technologie kan ook helpen om de zorg nog warmer, beter en mooier te maken. Wij politici hebben daar altijd heel veel woorden voor nodig, maar deze foto’s zeggen meer dan duizend woorden.” De fototentoonstelling zal binnenkort ook te zien zijn op het ministerie van VWS.


"Je ziet wat het betekent om nog meer contact te maken."

Volgens de secretaris-generaal zal de zorg altijd mensenwerk blijven en is het de uitdaging om technologie juist in te zetten om die warme momenten mogelijk te maken: “Je ziet wat het betekent om nog meer contact te maken. Om in al die drukte en de hectiek van de dag even een rustmomentje te hebben. En als het nodig is, kun je even weglopen en kan een cliënt ook nog zelf even aan de slag.”


Samenwerken met de doelgroep


Een grote uitdaging ligt volgens Erik Gerritsen op de arbeidsmarkt. Technologie is volgens hem onmisbaar in het proces om mensen te kunnen blijven aantrekken tot de zorg en de zorg sterker en mooier te kunnen maken. Daarnaast benadrukte hij het belang van samenwerken met de gebruikers. “Je moet niet zomaar een gadget maken. Betrek zorgmedewerkers en cliënten bij het ontwikkelproces. Anders maak je dingen die niet gebruikt gaan worden.”


De Tovertafel, een product van Active Cues, is volgens Erik Gerritsen een mooi voorbeeld van ‘koude ICT voor warme zorg’: “De Tovertafel zorgt voor geluksmomenten voor bewoners, cliënten en begeleiders. Maar het zorgt er ook voor dat bewoners lekker actief zijn overdag, zodat ze ‘s nachts slapen in plaats van overdag.”


“Samen met andere medtech-bedrijven, zorginstellingen en kennisinstellingen willen wij ervoor zorgen dat in 2025 door inzet van technologie 10 miljoen geluksmomenten per dag worden gecreëerd in de zorg”, zei Mathijs Konings, CTO van Active Cues. “Zowel voor bewoners, cliënten en patiënten als voor zorgmedewerkers.”E-healthweek 2019


Van 21 t/m 26 januari vindt voor de derde keer de e-healthweek plaats. Op diverse plaatsen in Nederland vinden activiteiten plaats die de kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg vergroten. Op maandag 21 januari ging de e-healthweek 2019 van start in het Louwman Museum in Den Haag tijdens het evenement ICT&health.

bottom of page